· 

Caravan make-over

De caravan was al eens eerder onder handen genomen met een quick fix, omdat ik me geen tijd gunde om het grondig aan te pakken. Teveel plannen en te weinig tijd was het excuus. Toen de Coronacrisis zich aandiende had ik de rust om onze caravan om te toveren tot een huis op wielen, zoals ik het echt voor ogen had. Eentje die tot de verbeelding spreekt en dat is gelukt! Ik laat je in dit blog stap voor stap zien hoe de door ons omgedoopte 'Pop-up Vanity' transformeerde in een stijlvol verblijf. 

 


UPDATE:

Mijn liefde voor typische huisjes op wielen hield niet op na het schrijven van dit blog...ik schreef ook een boek!
Het is nog niet klaar, maar je kunt het al kennismaken met de hoofdpersonen en een pre-order plaatsen. 


pop-up vanity

De lessen van de vorige make-over en het pimpen van de camper nam ik mee in de nieuwe keuzes, die er gemaakt moesten worden:

  • De juiste soort verf voor de buitenkant, welke tegen de verschillende weersomstandigheden kan
  • Goede verf voor de (kast)deuren binnen, wat tegen een stootje kan en geen krassen oplevert
  • Mooie kleurencombinatie
  • Zoveel mogelijk re-/upcycling
  • Behang versus verf
  • Gezellige verlichting
  • Verwijderen van alle stickers
  • Naam voor de caravan bedenken
  • Nieuwe vloer & bekleding

Helaas heb ik mijn camper moeten verkopen. Ik was gek op dat ding, Boes Boes noemde ik èm, maar ik kon de onderhoudskosten niet meer opbrengen om de bus op de weg te houden. Als eerbetoon, en ook omdat ik okergeel een te gekke kleur vind, besloot ik deze prominent te gebruiken bij de make-over van de caravan. Mijn pop-up mind kwam al snel met een naam voor ons huisje op wielen: Pop-up Vanity (verbeeldingskracht). Ik laat me graag inspireren in en verwonderen door de natuur. Het liefst zou ik als nomade rondtrekken in mijn caravan en 'up-poppen' op de meest waanzinnige plekken. 

 


van buiten

De buitenkant was het eerste aan de beurt. Te beginnen met het verwijderen van de stickers met een föhn en krabber. Een rotklus! Daarna moest de hele caravan ontvet worden, waarvoor ik St Marc  gebruikte, om alles vervolgens licht te schuren. En dan mag het verf erop :-) Ik heb me goed laten voorlichten bij een verfspeciaalzaak en ging uiteindelijk met Wijzenol Metaallak aan de slag. Dit kun je in alle kleuren laten mengen. De caravan moest aan de onderzijde een band krijgen in uitgesproken kleur, okergeel dus, en daarboven moest alles wit worden. Voordat ik echt de kwast in de hand kon nemen, plakte ik eerst alles grondig af (zie mij hier in actie). Om de scheiding tussen beide kleuren mooi egaal te krijgen, heb ik gebruik gemaakt van verschillende formaten zwarte tape. Dit geeft ook direct een stoere twist. Net als de zwarte letters; Pop-up Vanity is geboren! 

 

naar binnen

Aan de binnenzijde wordt eerst alles grondig gedemonteerd (ik maakte er een filmpje van). Hoe meer je weghaalt hoe beter! Nu is er de ruimte om alle hoeken en gaten goed te verven of behangen. Ik begin met dat laatste en gebruik hiervoor restjes behang welke ik nog heb liggen van de camper (hoezo heimwee ;-). Ik gebruik hiervoor 'gewone' behangplaksel. Het begint direct al te leven van binnen, terwijl het nog één grote bende is. Ik gebruik uiteindelijk drie verschillende soorten behang (bekijk de hyperlaps). Qua verf heb ik gekozen voor een speciale keukenrenovatie lijn van de Praxis. Deze verf bevat een hardener, die gebruikerssporen (zoveel mogelijk) tegengaat. Voor de wanden, die ik niet behang, kies ik voor een goede witte verf. Daarnaast gebruik ik nog een krijtbordverf voor het achterwandje in de keuken. Bij de eerste make-over had ik de buitendeur en koelkastdeur ook met krijtbordverf behandeld, maar was hier niet tevreden over. De opgeschreven teksten leken zich in te vreten in de verf en kon je niet meer wegpoetsen. Inmiddels lag de schuur en achtertuin vol met deurpanelen, handgrepen, de kachelombouw en sierlijsten. Deze wachten allemaal op een nieuw jasje. Gelukkig is het goed weer en kunnen we heel veel in één dag doen. De deuren worden drie keer met een roller in de lak gezet. De andere materialen worden gespoten met een mat zwarte lak uit een spuitbus. Tip: bezuinig hier niet op een paar euro's, want de goedkope spuitlak van bijvoorbeeld de action zijn uiteindelijk duurkoop.


'lange-halen-gauw-thuis'

De klus waar ik het meeste tegenop zag was de vloer. Ik ben het type 'lange-halen-gauw-thuis', domweg omdat ik dan meer kan doen in de tijd die ik heb. Maar ook hierin heb ik mezelf overtroffen door met aandacht en rust aan deze vloerklus te beginnen. Weet je wat trouwens ook een gouden tip is: muziek! Ik had de hele dag heerlijk muziek aan staan en merkte dat ik hierdoor tijdens het verven, behangen en ja, ook de vloer in een flow terecht kwam. Gewapend met een stapel A4-tjes begin in achter in de caravan contouren te leggen die ik netjes afplak met tape. Deze contouren verstevig ik met een aantal 'bruggen', zodat het een stevige constructie wordt, welke niet uit elkaar valt bij het oppakken van het sjabloon. Binnen in huis ligt het aangekocht stuk zeil al netjes op de grond, waarover we het sjabloon leggen. Nu alleen nog netjes aftekenen en dan uitknippen met een goede schaar. Voilà! ...En nu maar hopen dat we goed nagedacht hebben over het spiegelbeeld...(bekijk het resultaat)

 


Snackbar of caravan?

Door naar het kleinste vertrek. Vaak ook de meest lelijke...In ons geval hing er nog een blauw plastic wandmeubel. De hoogste tijd om daar afscheid van de nemen. De wasbak met onderkastje houden we, maar wordt in de verf gezet. Dag blauw, hallo zwart-wit! Verder wordt de ruimte voorzien van twee verschillende soorten behang en zwarte aluminium afdekpanelen. Ik hang nog wat nepgroen op: een wereld van verschil. 

Inmiddels zijn de (spiegel)lijsten droog en kunnen aan de wand. Ik plak verschillende lijstjes door elkaar heen op een grote passpiegel. Voor de (schilderij)lijsten vergroot ik vakantiefoto's uit Kroatië en Frankrijk en laat ik afdrukken op het juiste formaat. De deurbel gaat; DHL is er, spannend, we gaan de posters opplakken! Dit kan met dezelfde behangplaksel als waarmee ik het behang heb geplakt. De lijst, die eroverheen geplakt moet worden, heeft echt een goede montagekit nodig. Ik heb een filmpje voor je hoe de prachtige plaat uit Kroatië op de buitendeur werd geplakt.

 


handige harrie

Verder slopen we alle (ongezellige) spotjes eruit en leggen we nieuwe stroompunten aan. Ik zeg we, maar hiermee bedoel ik Richard, mijn handige Harrie. Die technische aanvulling is echt broodnodig bij zo'n project. In de tussentijd kan ik me bezighouden met het lichtplan. Ik duik eerst de kelder in om te kijken wat ik nog heb en kom een draadlamp tegen. Die spuit ik ook zwart. Dan kom ik tot de conclusie dat ik hierin niet een gewone lamp kan draaien, want in een caravan zit zwakstroom. Ik moet dus op zoek naar 6 ampère lampen en die zijn niet makkelijk te krijgen. Uiteindelijk vind ik ze op het internet, maar vrees dat dit van die felle donders zijn. We moeten tot elven wachten totdat het echt goed donker is en duiken met een verlengsnoer de caravan in ...gatverdamme, het lijkt wel of we in een snackbar zitten  :-(. Na een nachtje slapen kom ik tot een monsterlijke oplossing, welke ik ooit al eens met Pasen had toepast: ik geef de lampen een gele dip dye. In de 'master bedroom' komt een one of a kind lamp. Een gehaakte lamp, precies in de kleuren van Pop-up Vanity. Deze werd speciaal voor mij gemaakt door onze hulp, wie door de Coronacrisis nergens mocht schoonmaken. Ik ben er zo onwijs blij mee! 

 

 



finishing touch

Langzaam maar zeker wordt het steeds mooier in onze hut. De lattenbodem en het matras liggen weer op hun plek. De deuren hangen er allemaal in en de grepen zitten op hun plek. Nu is het tijd voor het leukst klusje; de finishing touch. Dat is zo'n moment waarop alle keuzes op hun plek vallen (of niet ;-). Ondanks dat de kussens voor de zithoek nog bij de stoffeerder liggen voor een mooie nieuwe bekleding, kleed ik de rest alvast helemaal in stijl aan. Mijn geperste droogbloemen krijgen een mooi plekje in de keuken. Nog zo'n leuke Do It Yourself! Check hier hoe jij zelf zo'n leuk kunstwerkje maakt. Ik hang wat planten op en drapeer een mooi kleed over de tafel. Dit kunststof tafelkleed zet ik vast met een stukje klittenband. Het 'mannetje' lijm ik vast op de tafel en het 'vrouwtje' zet ik vast op het kleed. Nu schuift het kleed niet meer en vind je hem na een stuk rijden niet op de grond. Als mijn campinginventaris uitgezocht is en weer op z'n plek ligt, krijg ik een appje binnen; de kussens zijn klaar. Wat een timing! Ik rijd er direct naartoe en vind ze direct waanzinnig tof! Dit is precies wat de Pop-up Vanity nodig had; nu is 'ie helemaal af (kijk hier; ik leid je even rond!). Tijd om te relaxen, nieuwe avonturen te beleven en mooie plekken te ontdekken.

 

Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie toe!

 

X

Lidia

Oh ja, hieronder laat ik je nog even zien hoe de caravan was toen we het kochten :-)


LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82

E-mail: hi@bylidiavedder.com
Instagram: @lidiavedder