VERGEZICHT

Geboren met jampotglazen

 

Op 10 november 2023 lees ik in de krant hoe chirurgen in New York voor het eerst een volledig oog getransplanteerd hebben. Voorheen werden alleen hoornvliestransplantaties gedaan. Hoewel de patiënt er (nog) niet door kan zien, wordt de transplantatie wel als een medische doorbraak gezien, omdat het oog niet door het lichaam afgestoten wordt. De evolutie van de zorg zit in een stroomversnelling, mede door de ontwikkeling van nieuwe zorgtechnologieën. Voor mensen die hier afhankelijk van zijn, is dit een draaglijk vergezicht.


 

DE OGEN VAN RICHARD

Mijn man Richard werd een paar dagen ervoor, op 6 november, geopereerd aan zijn ogen. Hij is geboren met hele slechte ogen en was als jong ventje al afhankelijk van een bril. Hij wist niet beter. Als Richard vijftig is, krijgt hij een oogbloeding en ziet daardoor zwarte strepen. Zijn zicht was op dat moment al -15 diopt. In het ziekenhuis wordt hij gerustgesteld; het netvlies laat niet los. Wel zien ze dat er staar op de loer ligt. Het jaar dat volgt verloopt wazig. Het zicht loopt steeds verder achteruit en autorijden is niet meer vertrouwd. Op zijn tweeënvijftigste wordt Richard aan zijn staar geholpen en krijgt hij twee nieuwe kunstlenzen.

 

 



 

 

 

 

"IK KAN WEER ZIEN!"

 

Ik mag bij de operatie zijn om het te documenteren. Al enige dagen ben ik Richard aan het fotograferen. Ik maak nog een laatste foto van de bril met jampotglazen en leg vast hoe hij de laatste keer zijn lenzen met hoge sterkte in doet. In het ziekenhuis laat de assistent me via het scherm zien hoe de oude lenzen verpulverd en opgezogen worden en de nieuwe zich via klemhaakjes vastzetten. De oogchirurg en haar team volgen gedisciplineerd de rituelen uit. Ik vind het waanzinnig knap hoe dit priegel werkje wordt uitgevoerd. Na anderhalf uur zit het erop en zet de assistent Richard in een rolstoel. “Ik kan weer zien!”, hoor ik hem blij verrast tegen de chirurg zeggen. Het is nog niet te bevatten en raar om zonder hulpmiddelen te kunnen zien, legt hij me de volgende ochtend uit als we wakker worden.

 

 


 


PERSPECTIEF

In de dagen die volgen blijken de ogen zich steeds verder te herstellen en het vergezicht wordt steeds scherper. Dichtbij zien is nog lastig, maar een leesbril van +2,5 diopt biedt uitkomst. Richard weet nu pas wat hij aan zicht heeft ingeleverd gedurende zijn leven en realiseert zich dat hij een mazzelaar is om in dit tijdperk te leven. Ondanks dat het perspectief (met steeds minder zicht) hem angstig maakte, vertrouwde hij op de juiste medische zorg(middelen). Door zijn oogafwijking loopt hij ook in de toekomst nog steeds het risico op netvliesloslating. Met het zicht op nieuwe ontwikkelingen in de zorg houdt Richard hoop op scherp zicht in de jaren die voor hem liggen.

 

 


 
TUSSEN ANGST EN HOOP 

Met deze foto's wil ik je meenemen in Richard zijn persoonlijke reis tussen angst en hoop. Om dit contrast kracht bij te zetten is de reeks in zwart wit gefotografeerd en opgemaakt, waarin gespeeld is met scherpte en diepte. De documentaire is een mix van studiowerk en foto’s op locatie, zoals het ziekenhuis en onze woning. De opmaak in de vorm van storytales biedt de mogelijkheid om ‘de reis’ in verschillende varianten te vertellen: 

Een verhaal met een hoopvol vergezicht voor de mensen die visueel afhankelijk zijn van de zorg. 

 


KLEURRIJK EPILOOG

Zes weken na de operatie werd de oogmeting verricht:

Li +2,25 en cilinder - 1,5
Re+2.25 en cilinder -1,75

Een groot verschil met het zicht (-15) waar hij vandaan kwam, maar dit bracht weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Richard liep een aantal weken met een leesbril te hannesen. Bril op, bril af, waar is mijn bril nu weer...In samenspraak met de opticien werd er een varifocale bril aangemeten. Dit zou de ergernis van de leesbril oplossen, maar vooral nog meer scherpte geven door de cilinder te corrigeren. 

Het leven met bril went inmiddels. Het voordeel ten opzicht van de bril met jampotglazen, is dat Richard zonder deze bril 'gewoon' kan zien. De angst om in een situatie te belanden waarin hij niets kan zien is weg:

"Dit is luxe, zo scherp heb ik nog nooit de wereld in gekeken!"

Of de bril altijd op Richard zijn neus blijft staan? Naast fotograaf en maker van deze documentaire, ben ik ook Richard zijn liefdespartner. Ik vind hem zonder bril knapper...Maar of hij hier gevoelig voor is en weer elke dag lenzen in zijn ogen gaat friemelen..., dat zal de tijd leren :-)



Behind the scenes



Storytales


LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82

E-mail: hi@bylidiavedder.com
Instagram: @lidiavedder